Náměstí Svobody, lidově známé jako “Svoboďák”, je hlavní náměstí v Brně a jedno z nejvýznamnějších míst ve městě. Nachází se v centru historického jádra Brna a je oblíbeným místem setkávání, konání trhů a různých kulturních akcí.

Historie

Náměstí Svobody vzniklo ve 13. století na místě křížení tří obchodních cest a získalo tak zhruba trojúhelníkový tvar. Původně neslo název Dolní trh (Forum Inferius) a později bylo známé jako Grosser Platz (Velké náměstí). V dobách středověku si zde bohatí měšťané a šlechtici budovali domy, což zvýšilo význam náměstí. Roku 1679 byl vystavěn morový sloup, který se brzy stal dominantou náměstí. Na přelomu 19. a 20. století bylo náměstí rozsáhle přebudováno a mnoho domů bylo zbořeno a přestavěno v novorenesančním slohu.

Architektura a zajímavosti

Náměstí Svobody je obklopeno několika pozoruhodnými budovami. Za zmínku stojí renesanční Dům pánů z Lipé s mytologickými a biblickými výjevy na fasádě, novorenesanční Kleinův palác s výraznými litinovými arkýři a dům U Čtyř mamlasů, jehož tíhu nesou na ramenou čtyři obři. Na náměstí se nachází také funkcionalistická fasáda Komerční banky od architekta Bohuslava Fuchse a svítící fasáda paláce Omega z roku 2006.

Na náměstí se nacházejí tři zcela rozdílné sochařské instalace:

  • Morový sloup z roku 1689, připomínající morové epidemie v Brně.
  • Bronzová kašna s verši brněnského básníka Jana Skácela.
  • Časostroj, menhir z černé žuly, z něhož každý den v 11 hodin vypadává skleněná kulička.

Nenápadná linka na dlažbě náměstí kopíruje základy zaniklého kostela sv. Mikuláše.

Zajímavosti o Časostroji

Časostroj na Náměstí Svobody, často nazývaný také jako Brněnský orloj, je moderní umělecká instalace.

Časostroj je vyroben z černé žuly a má tvar menhirum (lidi ho přirovnávají k dělostřelecké střele nebo k vibrátoru, či penisu) . Jeho výška je přibližně 6 metrů a váží kolem 24 tun.

Autory jsou sochaři Oldřich Rujbr a Petr Kameník. Instalace byla odhalena v roce 2010. Časostroj funguje jako hodiny a každý den v 11 hodin z něj vypadne skleněná kulička. Tato kulička je suvenýrem, který si mohou návštěvníci odnést domů.

Časostroj má připomínat obranu města Brna proti švédským vojskům během třicetileté války. Podle legendy se Brňanům podařilo ubránit město tím, že zvonili poledne o hodinu dříve, což zmátlo švédské vojáky.

Časostroj vyvolal různé reakce mezi obyvateli Brna i návštěvníky. Někteří jej považují za moderní umělecké dílo, zatímco jiní kritizují jeho vzhled a funkci.Návštěvníci mohou sledovat, jak kulička vypadne, a pokusit se ji chytit. Tento prvek interaktivity přitahuje mnoho turistů a místních obyvatel.

Současné využití

Náměstí Svobody je centrálním místem pro konání různých akcí, jako jsou Vánoční a Velikonoční trhy, festivaly a koncerty. Je to také místo setkávání při demonstracích a sportovních událostech.

Užitečné informace

  • Adresa: Náměstí Svobody, 602 00 Brno, Česko
  • GPS souřadnice: 49°11’41.91″N 16°36’29.87″E

Doprava

  • Pěšky: Náměstí Svobody se nachází v centru Brna, v blízkosti hlavních turistických atrakcí.
  • MHD: K náměstí se dostanete tramvajemi č. 1, 2, 4, 5, 6, 8, 11, 12 a 13 a autobusy č. 16, 35, 44 a 75. Nejbližší zastávka je “Náměstí Svobody”.

Parkování

V okolí Náměstí Svobody je parkování zpoplatněné. Nejbližší parkovací domy se nacházejí na Dominikánském náměstí a v okolí.

Další tipy

  • Prohlídku Náměstí Svobody si můžete spojit s návštěvou dalších památek v historickém centru Brna.
  • V letních měsících se na náměstí konají různé kulturní akce a koncerty.
  • V blízkosti náměstí se nachází mnoho kaváren a restaurací, kde si můžete odpočinout a vychutnat si šálek kávy nebo občerstvení.